Lexicon
Veiligheids- en gezondheidsplan (V&G-plan) omvat de werfstructuren en de veiligheids/gezondheidsrichtlijnen met betrekking tot het specifieke bouwproject. Risico’s eigen aan de bouwwerf worden in dit plan geïnventariseerd en geëvalueerd. De aannemers dienen hierbij voor de start van de werkzaamheden een eigen V&G-plan aan te bieden bij de veiligheidscoördinator, deze laatste ziet de risico-evaluaties na en stemt ze af.
Noot: de V&G-plannen van de betrokken aannemers dienen bij voorkeur 1 tot 2 weken voor aanvang van de werken overhandigd te worden aan de veiligheidscoördinator.Het coördinatiedagboek vermeldt de gegevens en aantekeningen betreffende de coördinatie en gebeurtenissen op de bouwplaats.
Het postinterventiedossier (PID) is het dossier dat de voor de veiligheid en gezondheid nuttige elementen bevat waarmee bij ev. latere werkzaamheden rekening gehouden moet worden en aangepast is aan de kenmerken van het bouwwerk.
Een coördinatiestructuur dient opgericht worden op alle bouwplaatsen waarvan, hetzij, het vermoedelijk werkvolume meer dan 5000 mandagen bedraagt, hetzij de totale prijs van de werken, geschat door de bouwdirectie belast met het ontwerp, 2.500.000 EUR, BTW niet meegerekend overschrijdt, en waar ten minste drie aannemers gelijktijdig werken uitvoeren. (art. 37-Onderafdeling IV – KB 25/01/01 betreffende tijdelijke en mobiele bouwplaatsen.
Veiligheidscoördinatie
T.b.v. industriële bouwprojecten organiseert DISC Belgium veiligheidscoördinatie. In het kader van de Wet Tijdelijke of Mobiele Bouwplaatsen zet DISC Belgium veiligheidcoördinatoren van niveau A of B in op uw industrieel bouwproject.
Volgende diensten worden hierbij verleend gedurende uw project:
In de ontwerpfase
- Opstellen en bijhouden van veiligheids- en gezondheidsplan.
- Openen en bijhouden van coördinatiedagboek.
- Openen van postinterventiedossier.
- Opzetten coördinatiestructuur (indien van toepassing: bij niveau A projecten).
In de verwezenlijkingfase
- Uitvoeren van werfbezoeken door veiligheidscoördinator.
- fhankelijk van het project wordt het aantal werfbezoeken bepaald, gemiddeld één bezoek per week of om de twee weken wordt voorgesteld. Minimaal tijdens kritische fase(n) zal de werf bezocht worden, hierbij wordt geobserveerd en gerapporteerd. Eventuele kritische fasen dienen vastgelegd worden in het V&G plan.
- Bijwonen van voortgangsvergaderingen.
- Indien nodig worden in overleg met de opdrachtgever bijkomende werfbezoeken uitgevoerd.
- Voorzitten coördinatiestructuur (indien van toepassing).
Bij beëindiging opdracht
- Oplevering en vervollediging van het postinterventiedossier.
- Alle hierboven vermelde coördinatieinstrumenten worden aan de bouwheer/opdrachtgever overhandigd bij de voorlopige oplevering.